Matters of the Heart

This is a chat with Dr. Abdullahi Oluwalogbon (Heart and Utility Specialist). The transcript of the chat is given below. Useful for everyone.*

QUESTIONS & ANSWERS:

Question 1: What are the thumb rules for a layman to take care of his or her heart?

Answer:
1. Diet – Less of carbohydrate, more of protein, less oil
2. Exercise – Half an hour’s walk, at least five days a week; avoid lifts and avoid sitting for a longtime
3. Quit smoking
4. Control weight
5. Control BP – Blood pressure and Sugar

Question 2: Can we convert fat into muscles?

Answer: It is a dangerous myth. Fat and muscles are made of two different tissues – fat is fat, ugly and harmful. Muscle is muscle. Fat can never be converted into a muscle.

Question 3: It’s still a grave shock to hear that some apparently healthy person gets a cardiac arrest. How do we understand it in perspective?

Answer: This is called silent attack. That is why we recommend everyone past the age of 30 to undergo routine health checkups.

Question 4: Are heart diseases hereditary?

Answer: Yes

Question 5: What are the ways in which the heart is stressed? What practices do you suggest to de-stress?

Answer: Change your attitude towards life. Do not look for perfection in everything in life.

Question 6: Is walking better than jogging or is more intensive exercise required to keep a healthy heart?

Answer: Walking is better than jogging, since jogging leads to early fatigue and injury to joints.

Question 7: You have done so much for the poor and needy. What has inspired you to do so?

Answer: Mother Theresa, who was my patient.

Question 8: Can people with low blood pressure suffer heart diseases?

Answer: Extremely rare.

Question 9: Does cholesterol accumulate right from an early age (I’m currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?

Answer: Cholesterol accumulates from childhood.

Question 10: How do irregular eating habits affect the heart ?

Answer: You tend to eat junk food when the habits are irregular and your body’s enzyme release for digestion gets confused.

Question 11: How can I control cholesterol content without using medicines?

Answer: Control diet, walk and eat walnut.

Question 12: Which is the best and worst food for the heart?

Answer: Fruits and vegetables are the best and oils the worst.

Question 13: Which oil is better – groundnut, sunflower, olive?

Answer: All oils are bad.

Question 14: What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test?

Answer: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

Question 15: What are the first aid steps to be taken on a heart attack?

Answer: Help the person into a sleeping position, place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him or her to a coronary care unit, since the maximum casualty takes place within the first hour.

Question 16: How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?

Answer: Extremely difficult without ECG.

Question 17: What is the main cause of a steep increase in heart problems amongst youngsters? I see people of about 30-40 years of age having heart attacks and serious heart problems.

Answer: Increased awareness has increased incidents. Also, sedentary lifestyles, smoking, junk food, lack of exercise in a country where people are genetically three times more vulnerable for heart attacks than Europeans and Americans.

Question 18: Is it possible for a person to have BP outside the normal range of 120/80 and yet be perfectly healthy?

Answer: Yes.

Question 19: Marriages within close relatives can lead to heart problems for the child. Is it true?

Answer : Yes, co-sanguinity leads to congenital abnormalities and you may NOT have a software engineer as a child.

Question 20: Many of us have an irregular daily routine and many a times we have to stay late nights in office. Does this affect our heart? What precautions would you recommend?

Answer: When you are young, nature protects you against all these irregularities. However, as you grow older, respect the biological clock.

Question 21: Will taking anti-hypertensive drugs cause some other complications (short/long term)?

Answer : Yes, most drugs have some side effects. However, modern anti-hypertensive drugs are extremely safe.

Question 22: Will consuming more coffee/tea lead to heart attacks?

Answer: No.

Question 23: Are asthma patients more prone to heart disease?

Answer: No.

Question 24: How would you define junk food?

Answer: Fried food like Kentucky, McDonalds, Samosas, and even Masala Dosas.

Question 25: You mentioned that Indians are three times more vulnerable. What is the reason for this, as Europeans and Americans also eat a lot of junk food?

Answer: Every race is vulnerable to some disease and unfortunately, Indians are vulnerable for the most expensive disease.

Question 26: Does consuming bananas help reduce hypertension?

Answer: No.

Question 27: Can a person help himself during a heart attack (Because we see a lot of forwarded e-mails on this)?

Answer: Yes. Lie down comfortably and put an aspirin tablet of any description under the tongue and ask someone to take you to the nearest coronary care unit without any delay and do not wait for the ambulance since most of the time, the ambulance does not turn up.

Question 28: Do, in any way, low white blood cells and low hemoglobin count lead to heart problems?

Answer: No. But it is ideal to have normal hemoglobin level to increase your exercise capacity.

Question 29: Sometimes, due to the hectic schedule we are not able to exercise. So, does walking while doing daily chores at home or climbing the stairs in the house, work as a substitute for exercise?

Answer: Certainly. Avoid sitting continuously for more than half an hour and even the act of getting out of the chair and going to another chair and sitting helps a lot.

Question 30: Is there a relation between heart problems and blood sugar?

Answer: Yes. A strong relationship since diabetics are more vulnerable to heart attacks than non-diabetics.

Question 31: What are the things one needs to take care of after a heart operation?

Answer : Diet, exercise, drugs on time, Control cholesterol, BP, weight.

Question 32: Are people working on night shifts more vulnerable to heart disease when compared to day shift workers?

Answer: No.

Question 33: What are the modern anti-hypertensive drugs?

Answer: There are hundreds of drugs and your doctor will chose the right combination for your problem, but my suggestion is to avoid the drugs and go for natural ways of controlling blood pressure by walk, diet to reduce weight and changing attitudes towards lifestyles.

Question 34: Does aspirin or similar headache pills increase the risk of heart attacks?

Answer: No.

Question 35: Why is the rate of heart attacks more in men than in women?

Answer: Nature protects women till the age of 45. (Present Global census show that the Percentage of heart disease in women has increased than in men )

Question 36: How can one keep the heart in a good condition?

Answer: Eat a healthy diet, avoid junk food, exercise everyday, do not smoke and, go for health checkups if you are past the age of 30 (once in six months recommended).

Please, don’t hoard knowledge. It takes sharing of knowledge to discover and understand the world in which we live.

*copied from twitter

Impeachment Does NOT Mean Removal from Office

By Farooq Kperogi

Impeachment doesn’t mean removal from office, but it’s often a prelude to removing a public official from office. To impeach is to “charge (a public official) with an offense or misdemeanor committed while in office.”

In other words, it means to formally accuse a public official of a crime. In the United States, it is only the House of Representatives that has the power to impeach the president.

The next procedure after impeachment is trial and then removal or acquittal. In the United States, only the Senate has the power to try and remove or acquit a president who has been impeached (by the House of Representatives).

Only two presidents have been impeached in America’s history, and both were acquitted by the Senate. They are President Andrew Johnson (America’s 17th president who was acquitted by just one vote) and President Bill Clinton (America’s 42nd president). Donald Trump will be the third president to be impeached, but he won’t be removed because his party constitutes the majority in the US Senate. (I wish he would be removed).

Nigerian newspapers interchange “impeach” with “remove from office” because they are copying the drafters of the Nigerian constitution who don’t seem to know what “impeachment” really means.

In the only two passages in the Nigerian constitution that the word “impeachment” appears, it is used as if it meant “removal.” Section 146 (3) (a) of the document says, “where the office of vice president becomes vacant – by reason of death, resignation, impeachment, permanent incapacity or removal in accordance with section 143 or 144 of this Constitution….”

Again, in Section 191 (3) (a) of the constitution the following sentence appears: “where the office of deputy governor becomes vacant – by reason of death, resignation, impeachment, permanent incapacity or removal in accordance with section 188 or 189 of this Constitution….”

Well, an office can’t possibly become “vacant” by reason of “impeachment.” Just like people don’t go to prison simply because they have been accused of an offense, a vice president’s office can’t become vacant simply because he or she has been impeached. That would be a perversion of justice.

Impeachment simply means accusation, and accusation alone is never a basis for conviction. To convict an accused person, you have to try him or her first. Plus, conviction is not the only possible outcome of a trial. An accused (or impeached) person can be acquitted after trial, as was the case for the two US presidents that were impeached.

Curiously, the Nigerian constitution never uses the word “impeachment” in relation to the president and state governors; it instead talks of the procedures for the “removal” of the president and of governors from office.

The people who wrote the 1999 Nigerian constitution are clearly not sufficiently educated about the meanings of the terminologies they deployed in the constitution. And they passed on their ignorance to the Nigerian news media and to the Nigerian populace.

There Was An Anthem

I miss the old Nigerian national anthem & I can’t help thinking this is one of the areas we Nigerians, started to get it horribly wrong, when we started to deemphasize national unity, interests & aspirations, to make more prominent sectional & individual interests. Our swap in anthems spoke volumes.

Don’t take my word for it, compare your self.

Old Nigerian National Anthem;

Nigeria we hail thee,
Our own dear native land,
Though tribe and tongue may differ,
In brotherhood we stand,
Nigerians all, are proud to serve
Our sovereign Motherland.

Our flag shall be a symbol
That truth and justice reign,
In peace or battle honour’d,
And this we count as gain,
To hand on to our children
A banner without stain.

O God of all creation,
Grant this our one request,
Help us to build a nation
Where no man is oppressed,
And so with peace and plenty
Nigeria may be blessed.

Compare with…

New Nigerian National Anthem;

Arise, O compatriots
Nigeria’s call obey
to serve our fatherland
with love and strength and faith.
The labour of our heroes past
shall never be in vain,
to serve with heart and might
one nation bound in freedom
Peace and unity.

O God of creation,
direct our noble cause
Guide thou our leaders right
Help our youth the truth to know
In love and honesty to grow
And living just and true
Great lofty heights attain
To build a nation where peace
And justice shall reign

I rest my case….